Bij hoog sensitieve personen ligt het gevaar van oververmoeidheid en stress op de loer. Hoe kan dat komen?

Deze personen zijn in potentie mensen die zichzelf en hun omgeving tot in de kleinste detail voelen en aanvoelen. Zij doen dat zonder nadenken omdat zij daar een aangeboren antenne voor hebben. Dit maakt ons tot wie zij zijn. Het gevaar van oververmoeidheid ligt hierdoor wel altijd op de loer. Oververmoeidheid kan leiden tot stress.

De prachtige kwaliteiten vormen dus tegelijkertijd valkuilen. Naast het aanvoelen en doorvoelen van woorden, zijn hoog sensitieven vaak goed in  menselijk contact. Willen de ander graag helpen. Omdat ze zo inlevend zijn kunnen ze voelen wat een ander nodig heeft. Tevens zijn hoog sensitieve personen vaak creatief, gevend, inlevend en interesseren ze zich voor meerdere zaken. Dit kan tot “het vergeten van jezelf” leiden. Om datgene te doen wat jij werkelijk nodig hebt geef ik je deze keer 3 tips om jezelf te behoeden voor oververmoeidheid en stress.

Tip 1: Let op je ademhaling

Het is fijn als je jezelf bewust wordt van je ademhaling. Jouw ademhaling staat voor leven. Bij de inademing adem je positiviteit en zuurstof in, bij de uitademing adem je de afvalstoffen en gifstoffen weer uit. Ben jij jezelf bewust van je ademhaling? Adem jij kort en oppervlakkig en is jouw ademhaling hoog? Of adem jij langzaam, diep en is jouw ademhaling laag in je buik? Adem jij door je neus of door je mond? Voor mijzelf vind ik het prettig om diep in mijn onderbuik te ademen. Hierdoor kan ik mijn ademhaling meer aandacht geven. Deze aandacht brengt en houdt mij in contact met het moment. Tijdens een Sensi-therapie behandeling leer ik mijn cliënten aan om een lage buikademhaling te voeren.

Tip 2: Eet wat jij nodig hebt

Komt het wel eens voor dat jij verschillende dingen tegelijkertijd aan het doen bent? Dat anderen graag een beroep op jouw willen doen en dat jij ze graag uit de brand helpt? Dat dat jou prima afgaat totdat jouw lichaam een seintje geeft “hey je moet nu toch echt gaan eten”? Terwijl dat dan misschien niet kan omdat je in een bespreking zit? Dat je op dat moment uit je energie en uit je focus raakt. Jouw bloedsuikerspiegel én jouw humeur tot het nulpunt zijn gedaald? Als jij als hoog sensitief persoon niet op gezette tijden eet kan jouw lichaam uit balans raken. Het duurt dan best lang voordat de balans weer terug is. Mijn advies is: eet gezond en op gezette tijden. Niet teveel én niet te weinig. Neem een gezond tussendoortje als de trek toeslaat en het moment van een gezonde lunch nog niet daar is. Hierdoor kun jij optimaal blijven presteren.

Artikel Ontstress en voorkom overgewicht

Ik las onlangs een artikel in de magazine van de vereniging van Homeopathie waarin te lezen is dat ontstressen belangrijk is om overgewicht te voorkomen. ”Stress kan grote invloed hebben op onze manier van eten. Chronische stress zet een keten van reacties in gang in ons lichaam. Allereerst neemt de productie van het stresshormoon cortisol toe. Wanneer de stress lange tijd aanhoudt, schakelt het lichaam over op het hormoon adrenaline. Als ook dat niet meer toereikend is, moeten de hersenen om het constante gevoel van gevaar het hoofd te kunnen bieden op zoek gaan naar de snelst beschikbare bron van brandstof: glucose. Dan ontstaat er een onbedwingbare trek in voedsel dat snelle suikers levert. Al die snelle suikers slaat het lichaam op als vet. Dit geeft overgewicht die moeilijk te sturen is omdat er eerst iets aan de stress moet worden gedaan. Kom daar maar eens achter. Chronische stress kan uitgelokt worden door bijvoorbeeld perfectionisme, een laag zelfbeeld, negatieve emoties. Bovendien kunnen reactiepatronen op stress van generatie op generatie in stand gehouden worden.” Ervaar jij spanning in je leven en werkt dat door in je lijf en wil je daarvan af? Sensi-therapie heeft hele mooie behandelmethodes om de stress tot nul te reduceren. Tevens kan ik je gezonde eetgewoontes en voedingsadviezen geven. Je kunt hierover altijd contact met mij opnemen. 

tips om stress te tackelen

 

 

Tip 3: Let op voor overgevoeligheid voor bepaalde producten

De producten die wij in de supermarkt kopen bevatten tegenwoordig veel geraffineerde granen en suikers. Je krijgt vaak zonder dat je het weet teveel geraffineerde granen, zout, suikers en vetten binnen. Deze producten leveren helaas weinig energie op. Jouw organen moeten overuren draaien om deze stoffen weer uit te kunnen scheiden. Doordat we zoveel ingrediënten eten die weinig energie opleveren raakt ons lichaam uitgeput waardoor de energie en vitaliteit verdwijnen.

Waar ik eigenlijk naar toe wil is dat het belangrijk is dat we ons bewust worden wat voedsel voor ons kan betekenen. In mijn praktijk kom ik regelmatig hoog gevoelige mensen tegen die een bepaalde overgevoeligheid in hun lichaam hebben. Vaak zijn het de slijmvliezen die gevoelig reageren. Hierdoor kan het zijn dat je darmen, oren, neus en longen reageren op voeding. Of je ergens overgevoelig voor bent, ontdek je pas wanneer je klachten hebt die overgaan als je het allergeen tijdelijk niet meer tot je neemt. Jouw lichaam kan dan weer herstellen en in balans raken.

Ik had zelf als hoog sensitief kind heel vaak pijn in mijn buik en in mijn darmen. In de jaren 70 was het heel gewoon om 3 glazen melk per dag te drinken. Dat melk en melkproducten, en suiker bij mij de boosdoeners waren wist ik pas veel later. In de jaren 80 en 90 kreeg ik er ook eczeem en psoriasis bij. Pas toen ik met alle zuivel en suiker ben gestopt, voelde ik me jaren jonger. Ik had mijn energie weer terug en had na een aantal maanden geen buikklachten meer. Ook de eczeem en de psoriasis bleven weg. Mijn lichaam is nu wakker en ik voel goed aan wanneer ik iets wel of niet kan eten. Wanneer laat jij je testen? Heb jij vage klachten en voel jij je al geruime tijd niet fit? Heb jij eczeem of acné, darm- of maagklachten, haaruitval enzovoorts. Wil jij nu je kwalen serieus nemen? Tot actie overgaan? Dat is mooi! In mijn praktijk voor Sensi-therapie, bestaat de mogelijkheid om een allergie of intolerantie meting te laten doen. Kom dan nu in actie en pak je telefoon om een afspraak te maken.

In mijn volgende blog deel ik nog meer tips met jou over dit onderwerp. Houd je mailbox in de gaten!

Affirmatie van de maand

Vandaag straal ik liefde uit, en als ik dat doe krijg ik het ook van alle kanten terug! 

Deze affirmatie kun je zo vaak mogelijk hardop of in gedachten, zeggen. Op een briefje schrijven en overal ophangen. Hierdoor creëer je positiviteit naar jezelf en de wereld om je heen.

P.S. Ik wil Sensi-therapie in de wereld zetten.  Mijn website Helender Wijze groeit voor 90% door doorverwijzingen, mijn vraag aan jou:
Ken jij personen waarvan jij denkt dat Sensi-therapie goed zou kunnen werken? Stuur ze dan door naar www.helenderwijze.nl voor meer informatie over mijn diensten. Bedankt!

Heb jij ervaringen óf wil jij je mening met mij delen, graag! Deel ze hieronder via het contactformulier. Dank je wel!

 

 

Share This