Ben jij als hoogsensitief mens instaat om jouw grenzen te stellen? Heb jij het idee of gevoel dat jij over je heen laat lopen, op je werk, in je gezin of in andere relaties? Hoe voel jij jezelf als je het gevoel hebt dat men niet naar je luistert als je iets inbrengt wat voor jou belangrijk is? Uit ervaring weet ik dat het heel onprettig voelt. Ik stopte voorheen de situatie het liefst helemaal weg zodat ik niet meer met die pijn geconfronteerd hoefde te worden. Het einde van het liedje was dat ik mezelf helemaal niet meer durfde te laten zien. Dat ik hierdoor gigantisch aan mezelf voorbij ging, nam ik maar voor lief om maar niet weer met die ervaring in aanraking te hoeven komen. Gelukkig is dit allemaal verleden tijd maar ik weet uit ervaring dat er genoeg hoogsensitieve mensen zijn die nog steeds hun kop in het zand steken als het gaat om grenzen aangeven en voor zichzelf op te komen.

Grenzen stellen en over je heen laten lopen, zijn elkaars uitersten. Ben jij een pleaser? Wil jij het een ander altijd naar de zin maken, ten koste van jezelf?  Heb jij het gevoel dat iemand misbruik van jouw maakt? Als jij te weinig jouw grenzen laat zien betekent het dat jij jezelf niet serieus genomen voelt en dat je niet gehoord en gezien wordt. Auw dat doet pijn!

Waarom is grenzen stellen dan toch zo moeilijk?

 

Het kan zijn dat je vanuit een schuldgevoel geen grenzen stelt. Denk maar eens aan een situatie waarin je bang bent dat mensen je niet meer aardig vinden, of dat je het naar vind om iemand teleur te stellen. Hieruit blijkt dat je JA zegt tegen de ander en NEE tegen jezelf. Voelt dat goed voor je? Ik denk van niet. Je zet jezelf op dat moment op de tweede plaats, terwijl het in de regel zo is dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen, voordat je JA zegt tegen een ander. Als jij geen of weinig grenzen stelt dan ben je gemakkelijk om te “gebruiken”. Voel jij je regelmatig teleurgesteld in mensen? Hebben ze je niet dezelfde aandacht teruggegeven toen jij die nodig had? Dit hangt allemaal met elkaar samen.

Als jij jouw grenzen niet neerzet en dat vaak genoeg ervaart, raak jij teleurgesteld en wordt jij boos op jezelf. Als dat een tijdje zo doorgaat ondermijnt het jouw zelfvertrouwen. Jij bent dan veel eerder vatbaar om oververmoeid te raken waardoor jij jezelf boos en lusteloos gaat voelen. Dit kan uiteindelijk ervoor zorgen dat je nergens zin meer in hebt en je waardeloos voelt. Ik weet uit ervaring dat dit heel pijnlijk is.

Wat te doen in situaties waarin jij jouw grenzen wilt stellen (terwijl jij dat misschien heel spannend vindt!)

 

Als jij gaat erkennen dat jij moeite hebt om jouw grenzen naar anderen toe te stellen, dan heb jij de eerste stap al genomen. Het is juist heel stoer om hulp te zoeken als jij voelt dat jij hulp nodig hebt!

  • Als je het eng en spannend vind om je grens aan te geven probeer dan een krachtige houding aan te nemen, je borstbeen wat vooruit. Ga stevig staan met je schouders naar achter en je voeten iets uit elkaar en probeer in je buik te ademen. Op deze manier maakt jouw lichaam testosteron aan waardoor jij je sterker en krachtiger voelt.
  • Als de ander niet goed reageert, geef diegene dan tijd. Ga je grenzen niet relativeren, ga niet goedpraten wat je eerder zei, daar is geen reden voor. De ander mag emotioneel zijn, boos of gekwetst of verdrietig. Als de emoties wat gezakt zijn, kunnen jullie verder praten. 

www.helenderwijze.nl/liefde voor jezelf

 

Zou het niet fantastisch zijn als jij jouw grenzen aangeeft vanuit vertrouwen in jezelf. Dat jij jezelf laat zien wie jij bent, dat jij wil en durft te zeggen, vanuit liefde voor jezelf, wat belangrijk is voor jou?

Ik heb speciaal voor jou een heel mooi programma gemaakt en het heet ”van Pijn naar Zonneschijn”. In dit programma begeleid ik jou in jouw persoonlijke ontwikkeling en komen pijnpunten als grenzeloos zijn, stress, prikkelgevoeligheid en oude aannames natuurlijk aan bod. Waar het allemaal om gaat is dat jij vanuit jouw gevoel in vertrouwen durft te gaan staan voor jezelf. Hierdoor ervaar jij weer zonneschijn in je leven en kun jij het heft weer in eigen handen nemen. Jouw JA is dan ook echt een JA vanuit liefde voor jezelf en voor de ander. Om dat ultieme resultaat te krijgen, gaan we samen stap voor stap de diepte in om jouw pijn helder te krijgen en liefdevol aan te pakken. Durf jij deze sprong te wagen door met mij aan de slag te gaan? 

Joepie, mijn E-book staat online!

www,helenderwijze.nl/ebook met 4 fantastische tipsTwee weken geleden is mijn E-book met daarin 4 fantastische tips voor een gezond en stressvrij leven, gelanceerd. Natuurlijk wil ik ook jou ook de mogelijkheid bieden om mijn E-book te kunnen lezen. Duss wil jij een gezond en stressvrij leven creëren? Download dan nu mijn gratis E-book met 4 fantastische tips die je tussen de bedrijven door kunt implementeren. Als bonus krijg je er nog een verfrissende meditatie bij!

Wat vond je van dit onderwerp. Heb ik je kunnen helpen? Als jij iets wil delen, dan kun je dat doen onderaan mijn blog.

Ik wens je veel zonneschijn toe!

Groetjes,

Susan.

Share This